Płatki owsiane są bogate w białko, błonnik, cenne kwasy tłuszczowe i witaminy. Z tego względu są idealne dla osób na diecie i mogą służyć przygotowaniu smacznego, zdrowego śniadania. Stanowią część wielu różnych przepisów. Pierwszą z możliwości jest owsianka, przygotowywana na mleku lub wodzie, do której możemy dodać garść migdałów, suszonej żurawiny, borówek, łyżeczkę miodu i cynamon. Wystarczy zalać płatki mlekiem i zagotować, a następnie poczekać aż owsianka stanie się gęsta, po czym dodać miód i cynamon. Na wierzch układamy owoce. Ciekawą propozycją śniadaniową są także owsiane placki z owocami. Do ich przygotowania wystarczą jajka, łyżeczka miodu, olej kokosowy do smażenia. Roztrzepane i wymieszane z płatkami jajka smażymy na patelni, uprzednio dosładzamy miodem. Kiedy staną się rumiane, podajemy je z jogurtem naturalnym i owocami (najlepiej świeżymi). Płatki owsiane mogą znaleźć się również w smoothie, racuchach czy ciasteczkach. Płatki owsiane to nie tylko dania na słodko, świetnie sprawdzą się jako dodatek do samodzielnie wypiekanego chleba czy nawet panierka do kotletów.