Sportowcy narażeni są na nadzwyczajne straty wody, składników odżywczych czy białka. Obciążenie treningowe są bardzo niebezpieczne i osoby aktywne fizycznie są w stanie je znieść, jedynie w wypadku, gdy utrzymają zdrową dietę. Prawidłowa kaloryczność posiłków i jednocześnie odpowiednia zawartość wszystkich składników odżywczych gwarantuje efektywność treningów, właściwe wyniku i kondycję na najwyższym poziomie. Norma na energię uwarunkowana jest indywidualnymi preferencjami sportowca, takimi jak: masa ciała, uprawiana dziedzina sportowa, częstotliwość i intensywność treningów czy wiekiem. Podstawą do określenia prawidłowego jadłospisu jest określenie równowagi między przyjmowaną a wydatkowaną energią. Bilans ten to warunek właściwego rozwoju fizycznego. Jakiekolwiek odstępstwo od diety może warunkować wycieńczenie organizmu, niedowagę lub nadwagę, które w wypadku sportowców jest nadzwyczaj niebezpieczne. Aby zapobiec wahaniom wagi, należy każdego dnia ważyć się na czczo.