Banan – jedz na zdrowie

Banan – jedz na zdrowie

Wiele osób walczących o redukcję kalorii obawia się spożywania bananów. Mają one opinię owoców tuczących, które lepiej zastąpić bardziej dietetycznymi wynalazkami. Tymczasem okazuje się, że zła sława banana jako produktu sprzyjającego odkładaniu się zbędnych kilogramów nie jest do końca zgodna z prawdą. 100 g tego owocu dostarcza naszemu organizmowi około 90 kcal. Nie są to także kalorie puste, gdyż wysoka zawartość błonnika w tym produkcie sprawia, że już jeden owoc nasyci nas na długo, a dostarczone węglowodany nie odłożą się, a więc i nie utuczą. Nie trzeba zatem bać się zgubnych skutków spożywania bananów – dbając o urozmaiconą i pełnowartościową dietę wręcz warto zaprzyjaźnić się z tymi owocami. Odnajdziemy bowiem w nich wiele cennych składników mineralnych, a także spory zastrzyk witamin. Jednym z najważniejszych ”bananowych bogactw” jest zastrzyk potasu, co sprawia, że dietetycy wpisują banany do planów dietetycznych osób walczących z nadciśnieniem. Odnajdziemy tu również cenny wapń i magnez.