Po wstępie na pewno nie każdy chciałby się pozbywać tak szybko swoich 50zł z portfela. Jednak poprzez marnowanie żywności każdy z nas może tracić w tak bezmyślny sposób swoje banknoty.
Co zrobić aby żywności nie marnować:
-Przewidywać i zjadać przeznaczone porcje żywności: w sklepie należy kupować jedynie te produkty spożywcze, które chcemy przeznaczać do stworzenia świeżego obiadu, zdrowego śniadania a nawet zdrowej przekąski przed kolacją. Nie należy gromadzić jedzenia i kupować na zapas. Te czasy już dawno odeszły w niepamięć o nadmiernym trzymaniu zapasów. Żeby wszystko rozplanować skutecznie warto przeanalizować codzienny jadłospis i kupić te najbardziej potrzebne produkty spożywcze z wcześniej przygotowanej listy.
-Właściwie przechowywanie jedzenia w lodówce: podobnie jak w całym domu trzeba dbać o to aby w tym miejscu panował ład i porządek. Bardzo często nie można znaleźć czegoś w lodówce ponieważ to niestety zostało gdzieś schowane w trudnym do znalezienia miejscu.