W jaki sposób nie marnować jedzenia cz.1

W jaki sposób nie marnować jedzenia cz.1

W każdym domu praktycznie codziennie marnowane są bardzo duże ilości jedzenia. Nie wszyscy mamy świadomość tego ile tak naprawdę żywności może być marnowanych poprzez nasze nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Taka praktyka to z pewnością duży problem. Marnowanie żywności to pewne zaburzenia rytmu życia społecznego przy jednoczesnym negatywnym wpływie na ekologię i ekonomię żywieniową.
Czy można jakoś zapobiec temu aby już więcej nie wyrzucać kolokwialnie mówiąc ,,jedzenia do śmieci”. Poprzez takie praktyku trujemy tylko środowisko naturalne. Statystyki są przerażające. Można zobaczyć, że każdego roku około 90 milinów ton jedzenia to zmarnowana żywność w domu każdego z Europejczyka.
Jakie produkty żywnościowe ludzie wyrzucają najczęściej – pieczywo, ziemniaki, warzywa, owoce, wędliny, jogurty, owoce, sery, mięso, mleko. Już teraz warto przemyśleć to czy każdy chciałby wyrzucać do swojego kosza na śmieci papierowy pieniądz o nominale 50zł. Na pewno odpowiedź na to byłaby retoryczna.