Żelazo jest minerałem niezwykle ważnym w posiłkach osób trenujących sporty. Zależy od niego stężenie hemoglobiny we krwi. Zmniejszenie wydajności przemian tlenowych w naszym organizmie, wpłynie na funkcjonowanie tkanek mięśniowych. Zwłaszcza podczas sportów wytrzymałościowych szybciej odczujemy ból mięśni. Ich osłabienie może doprowadzić do poważnych urazów i wydłużyć czas leczenia. Znaczny spadek żelaza może też doprowadzić do anemii. Aby zadbać o jego regularne dostarczanie, naszą dietę wzbogaćmy o czerwone mięso i podroby, a także niektóre zboża, m.in. amarantus, który pokrywa aż 1/3 dziennego zapotrzebowania, przy spożyciu 100g ziarna. Przyswajalność żelaza zwiększa natomiast witamina C. Jeśli planujemy zając się sportem „na poważnie”, warto zasięgnąć porady dietetyka, który ułoży nam dietę optymalizującą wyniki ćwiczeń. W sklepach sportowych znajdziemy także odpowiednie suplementy, kompleksy witamin i odżywki, które dostarczą naszemu ciału odpowiednich składników, chroniąc je przez przeciążeniem.