O znaczeniu odżywiania w życiu sportowca każdy profesjonalista uczony jest od najmłodszych lat. Ci, którzy szybko wkraczają w struktury klubu lub innej akademii szkolącej juniorów, bardzo szybko spotykają się z opieką dietetyka czy psychologa. Rolą pierwszego jest stworzenie odpowiednich podstaw w wiedzy dzieci i młodzieży, umożliwiającą im późniejsze samodzielne dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych. Z jednej strony gotowanie dla zawodnika może być bardzo zróżnicowane i absolutnie każdy miłośników określonych potraw może zostać zaspokojony mimo reżimu żywieniowego – czasami wystarczy zamienić jeden niekorzystny składnik potrawy na inny, bardziej naturalny. Zrozumienie fundamentów żywienia jest bardzo ważne także w procesie regeneracji powysiłkowej, która odbywa się przede wszystkim z zastosowaniem substancji występujących w pokarmie – suplementowanie pewnych braków żywieniowych to jedno z ważniejszych zadań stawianych przed zawodowcem. Amatorzy jednak także powinni zrozumieć, jak na proces treningowy wpływa to, co między wysiłkiem spożywają.