Humor po jedzeniu

Humor po jedzeniu

Nastrój człowieka tylko pozornie zależy wyłącznie od tego, co dzieje się dookoła. Owszem, pogoda za oknem, wydarzenia w pracy czy stan relacji z innymi mają wpływ na samopoczucie jednostki. Niemniej jednak, ona sama także może swój nastrój kształtować. Już samo pozytywne nastawienie jest ważne. Da się je jednak wzmocnić poprzez odpowiednią dietę. Na początek warto rozprawić się z mitem, że na poprawę nastroju najlepsze są słodycze. Sprawiają co prawda, że na chwilę dostaje się pozytywnego zastrzyku energii. Jednak stan ten bardzo szybko przemija. W konsekwencji samopoczucie może być jeszcze gorsze. Wyjątek stanowi tu gorzka czekolada. Minimalna zawartość cukru oraz spora dawka magnezu robią swoje. Ten ostatni działa jak swoisty balsam na nerwy. Warto sięgać także po orzechy oraz co może być zaskakujące po niewielkie ilości kawy. Dobrze jest nieustannie zgłębiać wiedzę odnośnie składników, które wpływają na nastrój. Działanie niektórych znane jest od wieków, ale współczesne badania odkrywają podobne właściwości także w przypadku produktów, dotąd niekojarzonych z poprawą humoru.