Chcesz być szczupły – jedz jajka
- 546 Views
- Redaktor jedzeniadorzeczy.pl
- 18 lipca 2019
- Porady o zdrowym jedzeniu
Przez lata jajkami straszono. Przestrzegano przed niekorzystnym wpływem swego rodzaju „przedawkowania” jajek na poziom cholesterolu, stąd też nakładano kuriozalne ograniczenia co do 2-3 sztuk tygodniowo. Tymczasem okazuje się, że jeśli już nie znajdujemy się grupie ryzyka podwyższonego cholesterolu, jajka w żaden sposób nie wpływają niekorzystnie na ten element diety. Są bowiem bogatym źródłem białka – jednego z cenniejszych w diecie odchudzającej składnika. Mają niewiele kalorii, a – szczególnie ugotowane na twardo – gwarantują szybkie i długotrwałe uczucie sytości. Najcenniejsze pod tym względem jest żółtko, składające się głównie z wapnia, zawierające także żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Żółtko zawiera także wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Warto zjadać jajka na śniadanie, także zamiast chleba. Syci na dłużej, a u osób, które odżywiały się w taki właśnie sposób, zaobserwowano ogólną utratę wagi i zmniejszenie obwodu talii. Zupełnie więc niepotrzebnie przez długi czas jajka robiły za postrach.

- 1 kwietnia 2022
Dlaczego ludzie tak często jedzą na mieście?
- 23 marca 2022
Jedzenie na diecie też może być smaczne
- 18 lutego 2022
Dla spokoju zjedz sobie pomidora
- 12 stycznia 2022
Dlaczego ludzie tak często jedzą na mieście?
Jedzenie na diecie też może być smaczne
Dla spokoju zjedz sobie pomidora
Zdrowe jedzenie pozytywnie wpływa na skórę
Jedzenie w pracy?
Zdrowe jedzenie nie musi być niedobre
Czy zdrowe jedzenie jest drogie?
Sportowcy jedzą prawidłowo