Posiłki są spożywane po to, aby organizm uzyskał potrzebną energie. Dostarczona bardzo często spowoduje to, że człowiek będzie miał siłę i nie będzie podjadał. Jest to temat gdzie człowiek popełnia błędy o których mówi wielu dietetyków. Średnio posiłki powinny być spożywane co trzy godziny. Rano, kiedy człowiek wstaje, powinien zjeść pyszne i pożywne śniadanie, na które znaleźć się powinny najlepsze wartościowo składniki. Ważne jest także drugie śniadanie, na które warto zjadać jogurty, kanapki czy owoce. Dopiero w okolicach godziny trzynastej powinien być obiad, który zapewnić powinien kolejną porcję odżywczą. Najczęściej są to mięsa, ryby, surówki a także ryż czy ziemniaki. Jeśli ktoś bardzo lubi, to zjada również zupę. Są one warzywne, a zaletą jest to że ogrzewają ciało od środka. Zimą ilość posiłków jest większa, ponieważ szybciej organizm się wychładza. Natomiast latem jest to więcej owoców, produktów świeżych i lekkich. Kolacja również powinna być lekka, aby w nocy żołądek odpoczął i trzymał siły na rano.