Czekolada ma cenne właściwości, które są wykorzystywane na kilka różnych sposobów. Zazwyczaj ludzie mogą ją kupić jako kawałek twardego produktu, natomiast nie jest to jedyna jej funkcja. Ważne aby kupować czekoladę z pełnej jakości kakao, ponieważ wtedy czekolada ma bardziej wyrazisty smak. Można ją również rozpuścić i wypić jako gorący napój, szczególnie gdy na dworze jest zimno. Nie trzeba tylko zalewać mlekiem, ponieważ forma dietetyczna to czekolada z gorącą wodą. Dodatkiem mogą być owoce, wiórki kokosowe, orzechy, a także aromaty. Na rynku są czekolady deserowe, które są najlepsze, ponieważ nie zawierają cukru i nie powodują tycia. Natomiast smakowe posiadają pasek kremu malinowego, pomarańczowego, orzechowego czy mlecznego. Czekolady są także z całymi orzechami, bakaliami, czy samymi rodzynkami. Sklepowa nie jest droga, ponieważ średnio kosztuje trzy złote, natomiast domowa może być o wiele tańsza. Jest doskonałą przekąską, a także podnosi poziom glukozy we krwi i zawiera sporą ilość żelaza.