Organizm człowieka do życia potrzebuje wody i pożywienia. Od jakości tego ostatniego zależy, czy jednostka będzie miała energię, dobry nastrój i zyska szansę długiego życia bez większych problemów zdrowotnych. Niestety jedzenie spotykane na sklepowych półkach często znacząco odbiega od miana zdrowego. Gotowe potrawy pełne są soli, cukrów prostych, utwardzonych tłuszczów oraz sztucznych składników. To wszystko pozornie nie szkodzi. Następstwa częstego sięgania po takie produkty w dłuższej perspektywie czasu oznaczają jednak liczne problemy zdrowotne. Na co dzień natomiast składniki w nich zawarte nie dostarczają energii, mogą natomiast osłabiać organizm.
Każdy człowiek poprzez racjonalne komponowanie jadłospisu ma szansę wzmocnić swoje ciało. W tym celu należy jednak poznać przede wszystkim zasady zdrowego odżywiania, ale także mieć na uwadze dosyć długą listę składników szczególnie szkodliwych. Ich unikać należy w pierwszej kolejności, ponieważ negatywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.