Chyba wszyscy pamiętają jeszcze niedawną kampanię społeczną zatytułowaną „ryba wpływa na wszystko”. Na pewno przyniosła ona wiele dobrych i pozytywnych efektów, o ile oczywiście trafiła do tych, do których miała trafić. Bo rzeczywiście ryby w każdej postaci do jedzenia są po prostu doskonałe dla zdrowia. Nie każdy może je lubić, nie każdemu mogą smakować, ale każdy musi się zgodzić z tym, że ich wpływ dla zdrowia jest niemalże zbawienny.
Rybie tłuszcze są doskonałe dla organizmu oraz narządów trawiennych. To właśnie tłuszcz z ryb pomaga w gospodarce lipidowej, dzięki czemu przemiana spożywanych pokarmów w tłuszcze przebiega zupełnie prawidłowo. Co więcej, wszystkie ryby mają kwasy omega 3, czyli te, które są bardzo ważne dla odporności człowieka.
Na koniec taka bardzo ważna informacja. Jeśli lubicie łososia norweskiego to z pewnością zdrowszy i pożywniejszy będzie ten bałtycki, czyli pochodzenia polskiego. Co zaś się tyczy samego spożywania ryb to najlepiej, kiedy je się je smażone beztłuszczowo, a jeśli już to na prawdziwym maśle. No bo tłuszcze z ryby są bardzo zdrowe, ale te, na których ryby smażymy już nie do końca.