Jedzenie, które pomaga

Jedzenie, które pomaga

Są produkty, które w sposób nadzwyczajny wpływają korzystnie na ludzki organizm. Żywność tego typu określa się mianem Superfoods. Posiada ona bardzo dużo składników odżywczych, a przede wszystkim posiada antyoksydanty. Produkty bogate w antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Trzeba o tym pamiętać. Pierwszym produktem, który zaliczany jest do grupy Superfoods są orzechy pecan. Te są przede wszystkim źródłem tłuszczy jednonienasyconych. Ich regularne spożywanie pomoże nam pozbyć się złego cholesterolu. Drugi z produktów to żurawina. Najczęściej sięgamy po nią jeśli mamy problem z układem moczowym. Jednak trzeba wiedzieć, że żurawina pomoże nam również pozbyć się z organizmu różnego rodzaju zanieczyszczeń. Warto jeść także karczochy. Są one bogatym źródłem cynaryny oraz kwasu chlorogenowego. Karczochy stymulują wytwarzanie żółci w wątrobie oraz pozwala obniżyć cholesterol we krwi. Spore właściwości antyoksydacyjne posiada także czerwona fasola. Jedząc fasolę zapewnimy sobie poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Związki oraz witaminy zawarte w czerwonej fasoli poprawią także koncentrację oraz poprawią funkcjonowanie układu nerwowego.