Źle opracowany jadłospis przyczynia się do słabszego nastroju, roztargnienia, złego samopoczucia. Gdy brakuje witamin i składników odżywczych, człowiek czuje się słaby, a każda nawet najmniejsza przeszkoda może wydawać się nie do przejścia. Wahania nastroju pojawiają się głównie na skutek jedzenia ciężkostrawnych potraw, jak również sięgania po przekąski pełne cukrów prostych. Zwłaszcza te ostatnie zapewniają chwilowy zastrzyk energii, po którym niestety bardzo szybko przychodzą problemy z koncentracją, napady głodu i chęć sięgnięcia po kolejną porcję.
Takich produktów czy też potraw należy zatem unikać. Przyczyniają się do nadwagi i zwiększenia ryzyka zachorowania na wiele innych chorób cywilizacyjnych. Poza tym nie zapewniają organizmowi dostawy potrzebnych mu składników odżywczych. W ich miejsce o wiele rozsądniej jest wybierać świeże warzywa oraz owoce. I dodawać je do możliwie największej liczby potrwa. W ten sposób organizm ma zapewnione wszystko, co potrzebne. A każdy kolejny dzień oznacza kilka smacznych i zdrowych posiłków.