Jednym z najlepszych źródeł witamin oraz składników mineralnych są oczywiście warzywa i owoce. Nie ma niczego lepszego dla ludzkiego organizmu niż dostarczenie mu odpowiedniej ilości witamin oraz składników mineralnych, które zawarte są właśnie w tego typu żywności. Trzeba wiedzieć, że oprócz tego warzywa i owoce są także źródłem takich substancji jak polifenole czy błonnik pokarmowy. Ten ostatni znajduje się w szczególności w warzywach. Błonnik, który zawarty jest w warzywach jest rozpuszczalny w wodzie. Ma on bardzo małą zawartość tłuszczu. Dlatego właśnie dietetycy uważają, że warzywa powinny znaleźć się przede wszystkim w trzech podstawowych posiłkach. Błonnik ma za zadanie obniżyć stężenie cholesterolu oraz przyspieszyć jego wydalanie z kałem. Oprócz tego pozwala wydalić tłuszcze wraz z kałem. Jeśli chodzi o owoce to tutaj bardzo ważne jest to, że są one źródłem cukrów prostych. Owoce powinny w szczególności spożywać ci, którzy mają problem z nadwagą czy też otyłością. Owoce pomogą im w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.