Wiele osób uważa, że aby schudnąć należy całkowicie wyrzucić mięso z diety. Często mięso kojarzy nam się z pełną tłuszczu kiełbasą z grilla albo tłustym boczkiem. Praktyka pokazuje jednak, że mięso jeść należy. Wszystko sprowadza się do wyboru odpowiedniego mięsa. Cielęcina, mięso z kurczaka oraz indyk. Te rodzaje mięsa są bardzo pożądane w diecie. Zawierają one duże ilości białka, które jest niezbędne do prawidłowego naszego funkcjonowania. Wśród dietetyków istnieje podział na mięso białe i czerwone. Nie ma on jednak wiele wspólnego z kolorem mięsa. Podstawowym czynnikiem podziału jest tutaj zawartość i rodzaj tłuszczu. Wcześniej wspomniane mięso należy do białego rodzaju. Czerwonym mięsem określa się wołowinę, wieprzowinę, baraninę, gęś i kaczkę. Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych jest w nich większa niż w mięsie białym, a to z kolei przyczynia się do zwiększania poziomu cholesterolu i otyłości. Warto wybierać mięso z dobrych sklepów. Upewnijmy się, że kupujemy produkt najwyższej jakości.