Gdy brakuje czasu, a trzeba przygotować posiłek, większość osób robi wszystko, aby uporać się z tym zadaniem jak najszybciej. Mało kto zwraca uwagę, czy danie będzie wartościowe pod względem odżywczym i czy nie przyczyni się do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wiele osób, chcąc szybko zaspokoić głód, przyrządza ciepłe potrawy, smażąc składniki na smalcu lub oleju. Zjedzenie od czasu do czasu smażonej potrawy raczej nikomu nie zaszkodzi. Jednak gdy taki sposób obróbki stanie się zwyczajem, będzie dużo gorzej. Podczas smażenia giną cenne składniki odżywcze, a potrawa nasiąka tłuszczem, przez co zwiększa się jej wartość kaloryczna. Spożywając regularnie tego rodzaju dania, nie tylko można szybko przybrać na wadze, ale także nabawić się wielu chorób. Osoby dbające o siebie powinny unikać smażenia albo smażyć na patelni teflonowej, bez tłuszczu. W trosce o zdrowie i figurę lepiej wybierać dania gotowane lub pieczone, które doskonale smakują i nie obciążają układu trawiennego.