Wszyscy dietetycy są zgodni co do jednego, spożywanie bezwartościowych produktów jest adekwatne do budowy budynku na słabych fundamentach oraz z kiepskich materiałów. Z zewnątrz może się on prezentować godnie jednak jego struktura będzie pozostawiała wiele do życzenia. Dokładnie takie same zasady obowiązują w odżywianiu. Codzienne spożywanie posiłków w fast foodach bądź barach szybkiej obsługi, teoretycznie zaspokoją głód, jednak nie mają zbyt wielkich wartości odżywczych. Z czasem taka sytuacja da o sobie znać, w skrajnych przypadkach skończy się na chorobie czyli cukrzycy, zawałem serca bądź w najgorszym przypadku nowotworem. Jak zatem rozpoznać produkt który ma małą ilość wartości odżywczych ? Po prostu, zawiera on dużo pustych kalorii, idealnym przykładem jest alkohol lub… pączek. Ma on wprawdzie około 400 kcal jednak są to głównie puste wartości, pochodzące głównie z cukrów oraz tłuszczu. Dodatkowo pączki nie zawierają w sobie witamin oraz innych składników odżywczych, dlatego warto wykreślić je ze swojej diety.