Wiedza, iż głodówka jest najkrótszą drogą do utraty mięśni, jest wiedzą elementarną. Bez odpowiedniego odżywiania nie zbudujemy mięśni. Aby nabrać masy, należy spożywać więcej niż potrzebuje do swojego codziennego funkcjonowania organizm, nie da się bowiem w prosty sposób zamienić tłuszczu na mięśnie. Trening sprawia, że mięśnie nabierają kształtu, jeśli jednak chcemy, aby proces przebiegał w odpowiedni sposób, skupić się należy na prawidłowym żywieniu. Powinna być to dieta zbilansowana, zawierająca wszystkie makroskładniki: białko, węglowodany i tłuszcz. Na cenzurowanym powinna znaleźć się żywność wysoko przetworzona, fast foody, gotowce, słodycze i słodkie, gazowane napoje. Szerokim łukiem omijać należy wszelkie potrawy z białej mąki: mowa zarówno o pieczywie, jak i gotowych kluskach, pierogach czy białych makaronach. Wskazane są produkty pełnoziarniste, razowe, kasze, płatki owsiane i żytnie, owoce i warzywa. Z mięs polecane są te stanowiące doskonałe źródło białka: kurczak, indyk, chuda wołowina, twaróg, jajka. Białko utrzymywać należy na poziomie 2 g na 1 kg ciała.