Postrzeganie diety jako czegoś, co wymaga wielkiego wysiłku woli i jeszcze większych wyrzeczeń powoli odchodzi do lamusa. Kolejne badania naukowe pokazują dobroczynny wpływ różnych rodzajów jedzenia, które do niedawna postrzegano jako niezdrowe i szkodliwe. Jednak naukowcom wtórują również zwyczajni rozsądni ludzie. Wszyscy zgodnie powtarzają, że można jeść w zasadzie wszystko. I cieszyć się życiem. Jednak to, co warte zachodu, wymaga jednak pewnego zaangażowania. W przypadku zdrowia odnosi się ono przede wszystkim do zachowania umiaru. Bez tego ani rusz. Przejadanie się w ogóle jest niezdrowe, ale w przypadku wielu produktów spożywczych nadmiar jest bardzo szkodliwy. Tak dla wagi, jak również i zdrowia oraz samopoczucia. Można zatem jeść czekoladę ze świadomością, że wspomaga serce i przyczynia się do zwiększonej produkcji endorfin. Jednak równie ważne jest branie pod uwagę, że jest ona bardzo kaloryczna. A zatem umiar i jeszcze raz umiar. Podobnie jest chociażby z winem, które wielu kojarzy się ze złamaniem wszystkich zasad diety. Wspiera zdrowie, ale w nadmiarze szkodzi.