Szpinak jest jedną z najzdrowszych roślin pod słońcem. Dlaczego tak jest i skąd się bierze zbawienne dla naszego zdrowia działanie szpinaku? Otóż szpinak to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które są w stanie ochronić ludzki organizm przed wieloma groźnymi chorobami takimi jak chociażby miażdżyca czy nowotwory. W szpinaku znajduje się również bardzo duża zawartość magnezu, który zapobiega bolesnym skurczom mięśni oraz kojąco wpływa na układ nerwowy, dzięki czemu jest on polecany w większym spożyciu zwłaszcza osobom borykającym się ze stałym stresem. O regularnym spożywaniu szpinaku nie powinny zapominać przede wszystkim kobiety znajdujące się w stanie błogosławionym. Zielone liście szpinaku są doskonałym źródłem kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad układu nerwowego u rozwijającego się płodu. Wiele osób unika jedzenia szpinaku ze względu na jego niezbyt wykwintny smak, jednak wystarczy tę roślinę odpowiednio przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem, a z całą pewnością posmakuje każdemu.