Ryba jest dobra dla ciebie. Jest mnóstwo korzyści zdrowotnych z niej wynikających, w tym to że jest w niej sporo wysokiej jakości białka, witamin i pierwiastków śladowych, które są trudne do uzyskania z innych źródeł żywności. Ryby są szybkie i łatwe w przygotowaniu. A więc dlaczego ludzie nie jędzą więcej ryb? Może temu że od zawsze nasze społeczeństwo jest bardziej nastawione na mięso. Ale coraz więcej ludzi podejmuje aktywną rolę jeśli chodzi o ich zdrowie, dlatego też dzisiaj jedzą więcej ryb, niż kiedykolwiek wcześniej. Ludzie, którzy nie spożywają 2-3 porcji tłustych ryb tygodniowo prawdopodobnie cierpią na niedobór kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w kwasach omega-3, które kolidują ze skrzepami krwi, wspomagając zapobieganie gromadzenia się płytek w naczyniach krwionośnych. Skrzepy krwi są prekursorami miażdżycy, a ta nieleczona może prowadzić do chorób serca. Dobra wiadomość dla tych, którzy już mieli zawał serca – jedzenie 2 posiłków rybnych tygodniowa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia drugiego, ewentualnie śmiertelnego zawału serca.