Wspaniały przepis na pyszne ciasteczka świąteczne

Udostępnij

Doskonałym przepisem na tegoroczne ciasteczka świąteczne może się okazać Pebernødder, czyli inaczej zwane duńskie ciasteczka z charakterystyczną nuta białego pieprzu. Dosłowne tłumaczenie, tej duńskiej nazwy można określić jako „pieprzowe orzechy”.  Czemu pieprzowe? Zasługą tej nazwy jest dodatek pieprzu i specyficzna, lekko ostra nuta ciasteczek. Ciasteczka są orzechowe wyłącznie z nazwy – to zapewne dzięki im okrągłemu, niewielkich rozmiarów kształtowi odpowiadającym wizerunkowi orzecha makadamia.

W Danii są niezwykle popularne i bardzo kojzraą się z okresem świątecznym – adwentu i Bożego Narodzenia. Swoją popularnością cieszą się także w Holandii – tam związane są w szczególności ze świętem Świętego Mikołaja. Legenda dotycząca tej znanej na całym świecie postaci jest jednak nieco inna – Święty Mikołaj, podrzucając złote talary, zapewnił w ten sposób posag dwóm biednym dziewczynom – dlatego też, często te ciasteczka są wymieszane ze złotymi monetami, lub w nieco nowocześniejszej wersji – cukierkami. Skład tego przysmaku może, w zależności od regionu, nieco się różnić – zachęcamy jednak do wypróbowanie naszego przepisu, który charakteryzuje się wyjątkowo pikantnym, wytrwanym posmakiem.

świąteczne ciasteczka

Składniki, które będą potrzebne do wykonania Pebernødder:

  • masło – 250 g
  • cukier – 250 g
  • imbir w proszku – 1 łyżeczka
  • cynamon zmielony – 1 łyżeczka
  • kardamon zmielony – 1 łyżeczka
  • biały pieprz zmielony – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa zmielona – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • śmietanka 30% – 100 ml
  • mąka pszenna – 500 g
  • śmietanka 30% – 100 ml
  • ​​mąka pszenna – 500 g

W pierwszej kolejności należy utrzeć masło z dodatkiem cukru w powyżej określonych proporcjach. Po utarciu należy dodać pozostałe składniki przepisu i dokładnie wyrobić dłoniami ciasto na miękką, odchodzącą od rąk masę. W momencie uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, trzeba odkrajać kawałek po kawałki ciasto i ręką nadać mu kształt kuleczki – można to zrobić z wykorzystaniem stolnicy. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze a następnie całość wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200 stopni i pieczemy mniej więcej 15 minut. GOTOWE!