Pimientos de Padrón – najsłynniejsze hiszpańskie papryczki

Udostępnij

Pimientos de Padrón , czyli w wolnym tłumaczeniu „Papryczki z Padron” jest daniem, które można zamówić w praktycznie każdym tapas barze, znajdującym się w północnej części Hiszpanii. Te papryczki to przysmak, którym można zajadać się nawet codziennie. Występują pod postacią lekko podsmażonych i przyrumienionych zielonych papryczek, które dodatkowo doprawia się solą morską. Można zjeść je również w wersji baskijskiej, wtedy są one małą przekąską. Wydawałoby się, że ta potrawa niczym nie może zaskoczyć. Jednak cała zabawa polega na tym, że sięgając po hiszpańską zieloną papryczkę nigdy nie wiadomo czy wkładamy do ust  papryczkę łagodną czy też super pikantną.

Padrón jest gminą w Hiszpanii. Jest położona w Galicji , gdzie mnisi rozpoczęli  w XVI wieku import wspomnianych zielonych papryczek prosto z Meksyku. Papryczki były wtedy normalną odmianą papryczek chilli. Jednak uprawa w innym klimacie, jakim jest klimat hiszpański, sprawiła, że papryczki importowane zaczęły tracić swoją ostrość. Ich rozmiary również się zmniejszyły. Tylko te papryczki, które całkowicie dojrzeją posiadają charakterystyczny ogniście pikantny smak. To właśnie dlatego podczas ich jedzenia nigdy nie ma się pewności , czy wybrana papryczka będzie ostra, czy łagodna w smaku. Można przyznać, że jest to hiszpańska wariacja na temat popularnej, zabójczej rosyjskiej ruletki, tylko w wersji spożywczej.

Za sprawą smażenia, papryczki z Hiszpanii zmieniają kolor na biały albo czasami brązowy . Podczas smażenia kurczą się i ich wielkość zmienia się i skurcza do 1 / 3 pierwotnego rozmiaru.

papryczki

Pimientos de Padrón – potrzebne składniki:

  • papryczki z Padron (wystarczy po ok. 200 gramów na jedną osobę)*,
  • sól morska, najlepiej gruboziarnista,
  • oliwa z oliwek albo olej do smażenia.

*Papryczki można kupić na przykład w Lidlu albo Makro.

Pimientos de Padrón – przepis:

Na początku dokładnie umyj i osusz papryczki. Następnie na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Oleju na patelni powinno być sporo, minimum 2 milimetry grubości warstwy. Na gorący tłuszcz wrzuć papryczki i smaż je około 5 - 7 minut. Trzeba pamiętać o obracaniu papryczek na patelni, po to żeby się równomiernie zarumieniły. Papryczki są gotowe w momencie kiedy ich skórka będzie pomarszczona i lekko brązowa. Po wyciągnięciu papryczek na miseczkę należy je posypać solą morską gruboziarnistą do smaku.

Najlepiej jeść je na ciepło, od razu po przyrządzeniu, wtedy smakują zdecydowanie najlepiej. Smacznego!!!