Terrina z karpia podana z wędzonym łososiem

Udostępnij

Karp jest tradycyjną rybą, którą podaje się podczas wieczerzy wigilijnej. Niestety nie każdy za nią przepada z bardzo prostego powodu. Ma bardzo dużo ości, co może być denerwujące podczas jedzenia. Jednak jest na to sposób. Wystarczy usunąć ości jeszcze przed przygotowaniem potrawy. Pozwoli to uniknąć późniejszej frustracji. W ten sposób można przygotować rybny pasztet bądź jedną z bardziej wykwintnych potraw, czyli terrinę z większymi kawałkami ryby. Ta wersja jest do przygotowania z kwaśnymi kaparami, ostrym różowym pieprzem z zalewy oraz słodką śmietaną kremówką. Efekt zachwyci nie tylko oczy, ale i podniebienie. Poziom trudności określić można jako "dla ambitnych", a łączny czas wykonania potrawy nie powinien zająć więcej niż 120 minut.

Potrzebne składniki:

  • jeden większy karp
  • 300g łososia wędzonego w plastrach
  • 200g słodkiej śmietany kremówki
  • dwie łyżeczki żelatyny
  • jedna cebula
  • jedna do dwóch łyżeczek różowego pieprzu z zalewy
  • około czterech łyżeczek kaparów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z połówki cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Najpierw należy oczyścić karpia, usunąć łuski oraz głowę. Zalać go wodą, dodać cebulę, posolić i całość zagotować. Wszystko to gotować na małym ogniu przez około 15 minut i pod koniec dodać listek laurowy i ziele angielskie. Ugotowaną rybę odsączyć z wody i ostudzić. Kolejny krok to usunięcie skóry i odrywanie ryby po małym kawałku, aby pozbyć się wszystkich ości. 2/3 wywaru powstałego po gotowaniu ryby odlać i rozpuścić w nim żelatynę. Do gorącego płynu dodać skórkę z cytryny, a następnie całość ostudzić. Kapary bardzo drobno posiekać.

kapary

Śmietankę należy ubić na sztywno. Następnie dodać do niej posiekane kapary, różowy pieprz, koperek oraz sok z cytryny. Całość posolić i popieprzyć do smaku, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Gotową śmietankę wstawiamy do lodówki, aby osiągnęła gęstą konsystencję (mniej więcej jak gęsta śmietana).

W międzyczasie inne naczynie, najlepiej keksówkę albo inne o ciekawym kształcie, wykładamy folią do żywności. Należy zostawić na górze zapas, który umożliwi przykrycie z wierzchu masy rybnej. Całe dno wykładamy plastrami wędzonego łososia. Na wierzch kładziemy doprawionego karpia i przykrywamy go znowu łososiem. Całość ściskamy delikatnie folią spożywczą i wyrównujemy.  Potem wkładamy na jakiś czas do lodówki, aby wszystko dobrze się ścięło.

Podawać najlepiej dobrze schłodzone z plasterkami cytryny.

Tak przygotowany posiłek zachwyci każdego.

Smacznego!