Coniglio ripieno, czyli nadziewany krolik

Udostępnij

Przyrządzenie królika może być z pozoru proste, jednak wiele osób zastanawia się jak przyrządzić to mięso. Bardzo dobrym sposobem jest królik nadziewany. Nie tylko jest prosty, ale pozwala także na podzielenie królika na więcej porcji. Tradycyjne, polskie nadzienie składa się z mielonego mięsa, mielonej wątróbki, jajka, natki pietruszki i podduszonych pieczarek. Można też wypełnić królika innym nadzieniem, które prezentuje się bardzo apetycznie i będzie idealnym daniem na uroczystą kolację albo obiad.

Składniki potrzebne na królika nadziewanego:

  • królik,
  • boczek w plastrach (pancetta),
  • podduszone karczochy (carciofi trifolati),
  • ser provola (wedzona mozzarella) lub inny w tym rodzaju,
  • ser pecorino (ostry owczy ser),
  • sol, pieprz, słodka papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • białe, wytrawne wino.

Na początek trzeba wyluzować królika. Przed wyluzowaniem królik miał wagę około 1700 gramów. Następnie odciąć głowę, opłukać i wysuszyć mięso królicze. Na uzyskanym wyluzowanym mięsie należy ułożyć plastry pokrojonego boczku, a na boczek podsmazone wcześniej karczochy. Na górę trzeba wyłożyć ser owczy i ser pecorino.

karczochy

Jak przygotować karczochy?
Oczyścić serca karczochów, a następnie podzielić je na cząstki. Oliwę z oliwek wylać na patelnię i rozgrzać, dodać około dwa rozgniecione ząbki czosnku. Po kilku minutach można dorzucić pokrojone karczochy. Dodać soli do smaku i podsmażać karczochy przez kilka minut. Jeśli karczochy odparowują zbyt mocno, można podlać je odrobiną wody i dusić przez kilkanaście minut, dolewając uprzednio białe wino, maksymalnie 20. Kiedy karczochy są gotowe, można posypać je posiekaną natką pietruszki i doprawić do smaku pieprzem. 

Królika należy spiąć wykałaczkami i związać nitką. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym do pieczenia i posypać pieprzem oraz solą. Do naczynia wlać białe wytrawne wino oraz oliwę z oliwek. Opcjonalnie, można posypać całość świeżym rozmarynem, który doda ziołowego aromatu. Całość przykryć folią aluminiową.

Piekarnik należy nagrzać i do rozgrzanego piekarnika wstawić naczynie z przygotowanym mięsem i dodatkami. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około godzinę. Do upływie tego czasu odkryć folię aluminiową i dolać wina oraz oliwy z oliwek. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez następne pół godziny.

Po upieczeniu i wyciągnięciu królika z piekarnika warto odstawić go na około 20 minut, aby lekko wystygł. Ułatwi to późniejsze krojenie pieczeni. Można podawać go z pieczonymi ziemniakami.