Sałatka z nowalijek

Pin It

 

Lato wprawdzie rozpoczęło się parę dni temu, ale do tej pory nas nie rozpieszczało (przynajmniej w naszym pięknym mieście, Wrocławiu). Czwartkowy wieczór jednak przyniósł nadzieję na słońce i prawdziwe lato. Zdaje się, że w weekend czeka nas prawdziwy skwar. A w takie dni raczej nie bardzo chce się jeść, jak już to coś bardzo lekkiego i raczej niemięsnego. Poniżej przedstawiamy naszą propozycję na nadchodzący weekend. Sałatka doskonale smakuje sama, podana z pieczywem tylko. Ale może również być doskonałym akompaniamentem do potraw z grilla. Podane proporcje pozwolą nam przygotować sporą piknikową michę sałatki, powinno wystarczyć dla wszystkich.

sałatka, nowalijki, bób

 

Składniki:

  • fasolka szparagowa zielona – 100 g
  • młody bób – 1 kg
  • fasolka szparagowa żółta – 200 g
  • fenkuł – 1 szt. (średniej wielkości)
  • koperek – 1 pęczek
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • kilkanaście listków mięty
  • oliwa extra virgin
  • sól, pieprz, sok z limonki

Kolejna potrawa na naszym blogu, która jest banalnie prosta w przyrządzeniu i powinny sobie z nią poradzić nawet największe łamagi kuchenne. Te które potrafią przypalić jajecznicę i rozgotować wodę na herbatę ;)

Zaczynamy od ugotowania obu rodzajów fasolki, w tym celu wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 5 minut. Następnie odcedzamy i chłodzimy strumieniem zimnej wody lub paroma kostkami lodu. Fenkuł pozbawiamy liści, obieramy z zewnętrznej warstwy i kroimy w drobną kostkę. Bób gotujemy podobnie jak fasolkę (trochę dłużej, jakieś 10 minut) i również go schładzamy w trakcie odcedzania (chodzi o to żeby przerwać proces gotowania, młode warzywa bardzo szybko się rozgotowują). Teraz obieramy nasionka bobu ze skórek. Koperek, szczypiorek i miętę drobno siekamy. Ugotowaną fasolkę kroimy na kawałki długości 2 cm. Mieszamy wszystkie wymienione wcześniej składniki, doprawiamy kilkoma łyżkami oliwy, solą i pieprzem oraz sokiem z jednej limonki. Odstawiamy „do przegryzienia” na godzinę (najlepiej do lodówki) i podajemy. Smak tej sałatki jest bardzo orzeźwiający, z jednej strony mięta i kwaśna limonka, z drugiej smak młodych roślin strączkowych, podbity przez anyżkowość fenkułu – idealny na posiedzenia przy zimnym białym winie w gorące letnie wieczory.

 

Top