Empanadas

Pin It

Dzisiaj proponujemy przekąskę popularną praktycznie w całej Ameryce Południowej – empanadas. Empanadas to rodzaj pierożków z różnych rodzajów ciasta – francuskie, kruche, drożdżowe. Do wyboru, do koloru. Nadzień również istnieją setki wariantów. Zupełnie jak z naszymi pierogami. Tyle że empanadas są smażone w głębokim tłuszczu, lub pieczone na blasze. Tak duża dowolność składników pozostawia pole do popisu kreatywnemu kucharzowi, bez narażania się na zarzut sprzeniewierzania się ortodoksji. Zdecydowaliśmy postawić na ciasto kruche pieczone w piekarniku, żeby było jeszcze zdrowiej, przygotowane z mąki orkiszowej. Bardzo nam przypadło do gustu to staroświeckie zboże i staramy się je stosować, tam gdzie to pasuje. Nadzienie jest autorskim pomysłem – sardele, jajka i ser – połączenie bardzo hiszpańskie, więc hiszpańskojęzyczne empanadas powinny dobrze je przyjąć. Czarna oliwa powstała z inspiracji filmem „Inventing cuisine” o wielkim francuskim kucharzu – Michele Bras. Pan Bras na filmie smaży żabnicę w czarnej oliwie, my postanowiliśmy użyć takiej samej mikstury jako dipu do naszych empanadas. I był to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

Empanadas:

Ciasto

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 200 g masła
  • 1 surowe jajko
  • 2-3 łyżeczki wody
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 200 g sera Cheddar, dojrzałego
  • 100 g sardeli (anchois, w oliwie)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • do posmarowania empanadas z wierzchu – 1 surowe żółtko

Czarna oliwa:

  • 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • słoiczek czarnych oliwek w zalewie

empanadas, czarna oliwa

Zaczynamy od przygotowania czarnej oliwy – w tym celu oliwki odsączamy z zalewy, rozkładamy na blasze i prażymy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez kilka godzin. Oliwki powinny ulec prawie całkowitemu wysuszeniu. Następnie miksujemy oliwki z oliwą i odstawiamy do lodówki.

Teraz ciasto – klasyczne ciasto kruche, niektórzy twierdzą że najłatwiejsze ciasto świata. Masło powinno być bardzo dobrze schłodzone, żeby dało się je posiekać/zetrzeć na drobne kawałeczki. Wsypujemy mąkę do miski, wkrajamy do niej masło i dokładnie rozcieramy. Następnie ubijamy widelcem jajko z kilkoma łyżeczkami wody, dodajemy do mąki z masłem, solimy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy powstałą masę w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie możemy przygotować farsz. Wszystkie składniki farszu siekamy niezbyt drobno i mieszamy ze sobą, pieprzymy – nadzienie gotowe.

Kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone, wałkujemy je na grubość około 4 mm. My użyliśmy do tej czynności maszynki do makaronu – ciasto ma idealnie równą grubość, czynność jest również zdecydowanie mniej uciążliwa niż wałkowanie wałkiem. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy nożem kwadraty o boku około 5 cm. Na każdy kwadrat nakładamy po kuleczce farszu (około 1,5 cm  średnicy) i sklejamy, tak aby powstał trójkątny pieróg. W celu wzmocnienia „szwu”, jak również w celach ozdobnych, na brzegach pieroga wygniatamy końcem widelca swego rodzaju „ząbki”. Przy pomocy pędzelka smarujemy pierogi po wierzchu rozkłóconym żółtkiem. Pierogi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do momentu aż staną się błyszczące i rumiane. Serwujemy gorące z przygotowaną zawczasu czarną oliwą. Przekąska dobra nie tylko do oglądania meczu. Do popicia polecamy lekkie wytrawne białe wino. Smacznego!

Top